06/03/12

Facebook και Ασφάλεια

Οι Διαδικτυακοί «Φίλοι» Παραμένουν Πάντα Άγνωστοι!

Δελτίο Τύπου "Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου" (01-03-2012)

"Διαβάζοντας το τραγικό γεγονός βιασμού 15χρονης μαθήτριας από 20χρονο που η μαθήτρια γνώρισε μέσω του Facebook, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου τονίζει για άλλη μια φορά της σημασία της κατανόησης από όλους μας, και ιδιαίτερα από τους ανηλίκους, ότι τα άτομα που γνωρίζουμε μόνο μέσω Διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα». 

Δυστυχώς, είναι άπειρες οι εμπειρίες των επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνομιλίες με εφήβους, όπου στην ερώτηση για τον αριθμό των φίλων τους στο Facebook, οι απαντήσεις ανέρχονται τουλάχιστον σε μερικές εκατοντάδες, πολλές φορές, δε, ξεπερνούν τους 1000. Μόνο, όταν οι έφηβοι ερωτούνται εάν θα έλεγαν ένα πολύ προσωπικό τους πρόβλημα σε όλους αυτούς τους φίλους, ή μόνο σε κάποια πολύ συγκεκριμένα άτομα (δηλαδή, μόνο στους πραγματικούς τους φίλους ή στην οικογένειά τους), οι έφηβοι ξεκινούν να αναρωτιούνται την αληθινή σημασία της λέξης «Φίλος», και την ανάγκη αντιμετώπισης όλων των άλλων, απλά ως ΕΠΑΦΩΝ. 

Δυστυχώς, όμως, αυξάνεται και η αλόγιστη χρήση του Facebook από παιδιά κάτω των 13 ετών, που δηλώνουν ψευδή ταυτότητα για να ανοίξουν προφίλ, επιλέγοντας πολλές φορές ως ημερομηνία γέννησης κάποιο έτος που αυτόματα τα αναδεικνύει ως ΕΝΗΛΙΚΕΣ, συνεπώς ανοίγει το προφίλ τους σε δημόσια πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και.. από αγνώστους! 

Εδώ, πρέπει, λοιπόν να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη της επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους σε ότι σχετίζεται με το Διαδίκτυο και της ενεργούς διαμεσολάβησης των γονέων, που περιλαμβάνει την συζήτηση με το παιδί σχετικά με τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, το να μοιράζονται οι γονείς αυτές τις δραστηριότητες με τα παιδιά τους, να κάθεται ο γονέας κοντά όταν το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και την καθοδήγηση των παιδιών στην διαδικτυακή ασφάλεια, είτε βοηθώντας τα όταν συναντούν δυσκολίες, είτε λέγοντας τους τι να κάνουν σε καταστάσεις που τα αναστατώνουν ή τα ενοχλούν. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να τίθενται κανόνες και όρια στην πλοήγηση του Διαδικτύου, εξηγώντας πάντα το γιατί, μαζί με τα «όχι» και τα «πρέπει» μας. 

Για τους γονείς δε, που τα παιδιά τους είναι στο Facebook: ας δημιουργήσουν οι γονείς ένα δικό τους προφίλ και ας ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους κάνουν φίλους. Πώς θα το αρνηθούν τα παιδιά; Το Διαδίκτυο είναι για όλους! Έτσι οι γονείς θα μπορούν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να ανακαλύπτουν άμεσα ύποπτες κινήσεις στο προφίλ των παιδιών. 

Η δράση Saferinternet.gr υπενθυμίζει ότι έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης του Facebook, όπου ενημερώνει για τους τρόπους που ο ιστοχώρος μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr (θεματική: Υλικό): http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15."

Περισσότερα Δελτίο Τύπου & saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατήγγειλε «Περίεργο» Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

SafeLine.gr

Searching στο "ALL NEWS gr"

Translate


Copyright © 2011 'ALL NEWS gr'. All Rights Reserved.